Президент Володимир Зеленський підписав закон про запобігання та протидію антисемітизму в Україні Про це повідомили в Офісі глави держави, зазначає Громадське.

Рада ухвалила документ 22 вересня. Він має на меті створити законодавчий механізм для протидії антисемітизму, ксенофобії, расизму та дискримінації.

В ОП переконані, що імплементація цього закону сприятиме подальшому зміцненню культури толерантності в українському суспільстві. Антисемітизм називають ганебним явищем.

Згідно з документом, антисемітизм — це вияв ненависті до євреїв. Проявами є зокрема заперечення у праві самоідентифікації осіб єврейського походження, заклики, приховування чи виправдання вбивства євреїв чи заподіяння їм шкоди через радикально-ідеологічні переконання або екстремістські релігійні погляди.

Антисемітизмом на законодавчому рівні тепер також називають неправдиві відомості, стереотипи та ненависницькі заяви про євреїв, а також заперечення Голокосту.

Закон забороняє виготовляти та поширювати всі матеріали з антисемітськими висловами чи символами. А ще – умисне пошкодження або руйнування будівель, інших споруд, що належать євреям.

Закон не передбачає запровадження нового покарання саме за антисемітизм. У чинному Кримінальному кодексі і раніше були передбачені санкції за злочини на ґрунті расової, національної, релігійної ворожнечі чи розбрату, або на ґрунті статевої приналежності.

Водночас постраждалі від антисемітизму тепер зможуть отримати компенсацію за матеріальну чи моральну шкоду.

Закон запрацює одразу з наступного дня після публікації.

Але співавторка нового закону Ольга Василевська-Смаглюк у коментарі BBC зазначила, що невдовзі Рада ухвалить ще один закон щодо кримінальної відповідальності. Депутати чекали, поки документ підпише президент, щоб у законодавстві з’явилася правова дефініція антисемітизму. Тепер вони зможуть голосувати за зміни до Кримінального кодексу.

Comments are closed.