Закарпатської реформатської церкви (ЗРЦ) отримує гроші від уряду Угорщини, який залучає цю Церкву до антиукраїнської пропаганди.

Про це повідомляє Духовний фронт України з посиланням на власні джерела.

Як йдеться в матеріалі, останнім часом угорський урядовий фонд Бетлена Габора, Угорська мальтійська служба милосердя, Угорський реформатський фонд та протестантська благодійна організація AID Dorcas International перерахували очільникам ЗРЦ колосальні суми грошей.

Один лише урядовий фонд Бетлена Габора, вже відомий фінансуванням Мукачівської дієцезії Римо-католицької церкви, виділив у 2021 році на функціонування угорського інформаційного центру “Пульс” при ЗРЦ 15 мільйонів форинтів (приблизно 1,4 мільйона гривень). І такі фінансові вливання є частиною урядової угорської програми “Підтримка цілей національної політики”.

Своєю чергою, ЗРЦ, її духовенство, активісти та віряни ще 2020 року брали участь у виборчих процесах на Закарпатті шляхом відкритої агітації за проугорських кандидатів. У подальшому представники ЗРЦ особисто підписали і сприяли збору підписів під зверненням до президента України проти “освітніх” та “мовних” нормативно-правових актів, які, на їхню думку, суттєво обмежують права угорської меншини в Україні.

Окрім цього, співрозмовники “Духовного фронту” вказали на антиукраїнську діяльність директора діаконічного відділу ЗРЦ Бейло Нодя.

Бейло Нодь, який є одним з лідерів релігійної структури ЗРЦ, регулярно бере участь у засіданнях ініційованої Угорщиною Співдружності реформатських церков Карпатського краю, метою діяльності якої є консолідація та об’єднання всіх угорських громад в сусідніх з Угорщиною країнах.

Окрім цього, він проводить активну пропагандистську діяльність серед парафіян ЗРЦ, які є мешканцями Закарпаття, а саме – схиляє їх до ідеї про необхідність утворення Притиснянського району з подальшим наданням йому прав широкої автономії.

Таким чином, чітко простежується тенденція посилення урядом Угорщини своєї присутності в Україні та, на жаль, антиукраїнської діяльності на території Закарпатської області. Для чого офіційний Будапешт дедалі активніше використовує релігійні організації та релігійний фактор, посилюючи сепаратистські настрої серед населення регіону.

Зауважимо, Закарпатська реформатська церква – етно-конфесійна протестантська церква кальвіністської традиції. Складається переважно з угорців, поширена у Берегівському, Виноградівському, Мукачівському, Хустському районах і місті Ужгород.

ЗРЦ входить до Співдружності реформатських церков Карпатського басейну, що об’єднує угорців-реформатів у 8-ми країнах Східної Європи. Реформати заперечують державний статус Церкви. Богослужіння ведеться переважно угорською мовою.

Істотну допомогу ЗРЦ надають реформати Угорщини, окремих країн Європи і Північної Америки, зусиллями яких на Закарпатті створено низку релігійних місій і філантропічних закладів. ЗРЦ активно відстоює збереження угорської мови і культури на території України.

Comments are closed.