На Прикарпатті священник ПЦУ Олег Богак із села Старі Кривотули, що на  Тисмениччині, отримав 415 тисяч гривень на розвиток пасічницької справи. Чому служитель Церкви зайнявся бджільництвом та на що уже витратив кошти, дізнавалася журналістка ПІК.

«З давніх-давен священники займалися бджільницвом. Чималі пасіки були й при монастирях. І я не виняток. Бджільництвом зайнявся в 2015-му, якраз перед висвяченням на ієрея. Я вирішив, що хочу, окрім служіння в церкві та викладання у школі (бо маю світську освіту та працюю вчителем правознавства, християнської етики і педагогом-організатором в Старокривотульському ліцеї), мати якесь заняття для душі», — розповідає отець Олег.

А ще чоловік вибрав бджільництво  тому, що пасічниками були його прадід по матері та батько. Підтримала чоловіка і дружина Мирослава та сини – 12-річний Роман та 7-річний Петро.

Перший рій чоловікові подарував дядько по матері. Згодом священник ловив рої у лісі за допомогою спеціальних пасток. Зараз у Олега Богака є понад 40 бджолородин, на наступний рік пасічник-аматор планує мати 60.

До речі, у студентські роки, майбутнього бджоляра, коли він знімав рій, одночасно вкусили понад 50 комах. Юнакові довелося звертатися до медиків за допомогою.

Брати участь у якихось бізнесових проєктах учитель та священник не планував. А сталося це так.

«Ми будуємо будинок і поїхали в один з великих супермаркетів в Івано-Франківську, купили облицювальну плитку на 1600 гривень та зареєстрував чек для участі в акції. Зробив це  можна сказати, механічно. Але 7 липня 2020 року до мене зателефонували та сказали, що я беру участь в проєкті й повинен представити свій бізнес. А який в мене бізнес? Більше захоплення. Проте стало цікаво», — розповідає бджоляр.

Отець Олег з дружиною ретельно готувалися і добре представили свою родинну справу. Священник з Тисмениччини переконав кількох бізнесменів виділити йому в рамках проєкту гроші на розвиток сімейної пасіки, і отримав 415 тисяч гривень.

За ці кошти чоловік придбав нові бджолордини, обладнання для пакування вуликів, 4 тисячі рамок, спеціальні костюми, димарі, деревообробний станок, аби вже робити самостійно рамки, механічну медогонку, яку переобладнали на електричну.

А ще купили бджолоплатформу, це спеціальний причіп, за допомогою якого чоловік може вивозити одночасно 36 вуликів у місця, де багато рослин-медоносів. Вулики пасічник возить від квітня до серпня.

За сезон від кожної бджолородини Олег Богак викачує від 15 літрів. Це небагато, проте на території, куди чоловік возить вулики, немає сильних медоносів. Бджоли дають ріпаковий, липовий, різнотравний, акацієвий, соняшниковий та лісовий мед. Є в Олега Богака і інші бджолопродукти: віск, підмор, прополіс, трутневий гемогенат, за брус.

Багато меду священник віддає на благодійність. Зокрема, допомагає сиротинцям. Спільно з митрополитом Івано-Франківським і Галицьким ПЦУ Іоасафом отець Олег має чимало соціальних планів. Наступного року планує збудувати апі-будиночок, в якому туристи матимуть змогу поспати на вуликах та подихати випарами бджолиних продуктів.

Comments are closed.