Московський Патріарх Кирило зрозумів, що програв, а всі його спроби протидіяти визнанню ПЦУ лише допомагають їй.

Таку думку висловив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю на каналі DetectorUA, коментуючи грубу заяву Патріарха Кирила, який затаврував Вселенського Патріарха Варфоломія і заявив, що той “відпав у розкол”.

“Це слова відчаю, коли людина бачить, що вона неспроможна зупинити хід історії. Все відбувається так, як повинно відбуватися, і його протидія не впливає, а навпаки сприяє [посиленню позицій Української Церкви]”, – сказав митрополит Київський Епіфаній.

За його спостереженнями, чим більше Москва протидіє і тисне на інших, тим процес визнання ПЦУ стає успішнішим: “Інші долучаються, інші визнають, підтримують, допомагають”.

“Ми бачимо, що це настільки дратує Патріарха Кирила, що він програв… Він зрозумів, що він програв і зараз намагається робити розділення всього Православного світу, але йому це не вдасться, бо Вселенський Патріарх прийняв правильне рішення”, – впевнений Голова помісної Української Церкви.

Митрополит Епіфаній нагадав, що Патріарх Варфоломій дав Москві можливість думати практично 30 років, щоб вирішити питання з Українською Церквою. Були відповідні домовленості, але оскільки Москва нічого не робила для вирішення питання, а тільки ще більше поглиблювала розділення православних в Україні, Вселенський Патріарх прийняв історичне рішення щодо канонічної території.

“Він віднайшов документи, в яких чітко прописано, що Київська митрополія тільки передавалася – тимчасово і за певних умов, які не були дотримані. Тому Вселенський Патріарх мав повне право повернути і визнати, що Україна є його канонічною територією”, – зазначив Предстоятель ПЦУ.

В результаті, нагадав митрополит Епіфаній, був проведений Об’єднавчий Собор, який об’єднав три гілки Українського Православ’я в єдину Помісну Церкву.

“На жаль, є ті, хто не визнають цієї реальності в Україні. Вони перебувають у певній омані, але з часом, я переконаний, всі українці зрозуміють, доєднаються, визнають реальність. Реальність є такою, що канонічна територія Української Церкви знаходиться в межах Української держави. І бажають вони цього чи не бажають, визнають, чи не визнають, але прийде той час, коли всі визнають і доєднаються до того акту, який був проголошений Вселенським Патріархом в кінці 2018 – на початку 2019 року”, – наголосив Предстоятель.

Comments are closed.