Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній пропонує російському народу товаришувати з українським на рівних правах без намагання знищити його.

Про це він сказав в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на каналі DetectorUA, передає Релігійна правда.

“Ми хочемо бути дружніми народами. З боку українського народу немає нічого негативного до російського народу. Але ми хочемо бути незалежними, ми хочемо бути господарями в своєму домі. Ми не хочемо, щоб цей так званий старший брат задушив нас у своїх люблячих обіймах. Давайте будемо товаришувати, але на рівних правах”, – пропонує митрополит Епіфаній.

Також владика прокоментував тезу московської пропаганди про те, що нібито РПЦ є “матір’ю” для Української Церкви. Він зокрема наголосив, що Православна Церква спочатку утвердилася саме у Києві, а вже потім дійшла до земель сучасної Росії.

“Навпаки Матір тут, а ви є дочкою. Ви не є матір’ю, ви навіть не є мачухою. Тобто треба розуміти: ви все перейняли, все забрали, все переписали, все зробили на свій лад. А зараз, коли ми відновлюємо цю об’єктивну історію, ви протидієте. Ви намагаєтесь знищити нас як український народ. Ви нищили протягом останнього століття, [був] Голодомор, робили все, щоб стерти нашу українську ідентичність, але цього не вдалося”, – констатував Предстоятель ПЦУ.

Митрополит Епіфаній наголосив, що Церква зараз є однією з рушійних сил відновлення української ідентичності, тому що “без духовності ми не збережемо те, чим ми володіли”.

Він також закликав українців відчути особисту відповідальність за творення новітньої історії незалежної України.

“Є незалежна держава і є незалежна Українська Церква як духовна складова, без якої ми не зможемо збудувати ту країну, про яку ми мріємо, про яку мріяли попередні покоління. Вони хотіли бачити незалежну єдину державу, а Господь нам дав це, ми є очевидцями, творцями нашої новітньої історії. На нас лежить величезна відповідальність за це. Щоб не було як сто років тому. Теж була незалежна держава, була автокефальна Церква, але через чвари і внутрішні суперечки що сталося? Руйнація, саморозпуск, Голодомор і далі атеїстична доба, яка тривала протягом 70-ти років. Тому ми цього більше не повинні допустити. Все в наших руках”, – звернувся Предстоятель до українців.

Comments are closed.