Створення єпархії Російської Православної Церкви у Вірменії – це експансія та посягання на духовний суверенітет держави.

Про це заявив Науковий співробітник Інституту Кавказу (Єреван) Грант Мікаелян, коментуючи рішення Патріарха РПЦ Кирила про заснування Вірменської єпархії, затверджене на Синоді 15 жовтня, повідомляє Credo.Press.

«Наскільки мені відомо, нічого подібного в Вірменії не було навіть в ті часи, коли в країні було набагато більше православних віруючих, ніж зараз. Сьогодні в Вірменії близько 3 тис. православних росіян. Велика частина з них – представники змішаних шлюбів і певне число військовослужбовців-росіян. У нас є кілька церков, в яких вони всі можуть брати участь в богослужінні. Зовсім недавно недалеко від Єревана з’явився ще один храм РПЦ. Тому в цьому контексті зрозуміти, чому з’явилася єпархія РПЦ, складно. У нас немає великої кількості віруючих, які б потребували подібної структури. При цьому за останній рік Російська Православна Церква стала більш активно співпрацювати з Азербайджаном. Ми також бачимо, що в Росії є побоювання щодо зовнішньої політики Вірменії і є бажання отримати більший контроль і більший вплив у Вірменії. Тому  створення єпархії РПЦ можна розглядати в цьому контексті», – вважає вірменський політолог.

Але, за його словами, це сумнівне рішення цілком може вплинути на духовний суверенітет Вірменії, яка з огляду на слабкість держави піддається зараз тиску з боку Росії.

Як повідомляла РП, Російська Православна Церква заснувала на території Вірменії свою Єревансько-Вірменську єпархію. Центр єпархії РПЦ буде в Єревані. Про це йдеться у рішенні Синоду РПЦ.

Comments are closed.