«Архієрейський собор «Української Православної Церкви Київського патріархату» на чолі з Філаретом 23 жовтня вирішив прийняти в «УПЦ КП» розкольника з Істинно Православної Церкви Греції (ІПЦ Греції) «митрополита» Авксентія (Марінеса).

ІПЦ Греції не визнає жодна автокефальна Церква і не має з нею спілкування, повідомляє Духовний фронт України.

Як йдеться в матеріалі, замість підтримки визнання Помісних Церков Православної Церкви України Філарет, який досі є почесним патріархом ПЦУ, обрав співслужіння із єпископом-розкольником з Греції, офіційна Церква якої – Елладська – визнала ПЦУ однією з перших. Почесний патріарх Філарет в черговий раз засвідчив своїми діями, що для нього не важливе євхаристійне спілкування із Помісними Церквами, яке має Православна Церква України.

Нова Церква істинно-православних християн Греції (синод Авксентія) утворена у 1985 році, коли у неканонічній старостильній Церкві істинно-православних християн Греції відбулись суперечки між архієреями. Ця розкольницька структура розкололась на дві: більшу (синод Хризостома) і меншу (синод Авксентія). До меншої новоутвореної ІПЦ Греції (синод Авксентія) і приєднався Авксентій (Марінес), де і був висвячений на єпископа. Тобто він отримав архієрейство від розкольників, які своєю чергою вже були відколені від розкольників через внутрішні суперечки. Тепер ці залишки Авксентіївського синоду прийняв Філарет до себе, тоді як в Греції і по нині існує досить велика Старостильницька Церква, яка у 2010 році налічувала 230 монастирів, 361 священника і 22 єпископи і один навчальний заклад, але вони не бажають переходити в «Київський патріархат».

Як зазначає виданні, РПЦ і Кремль усіма силами намагаються внести розкол у ті Церкви, що вже визнали ПЦУ.

Comments are closed.