Прем’єр-міністр Денис Шмигаль упевнений, що є багато місць в Україні, де гідно та надійно могли б зберігати “скіфське золото”, яке рішенням суду повернеться в Україну.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як відомо, Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив повернути “скіфське золото” Україні.

Як варіант прем’єр назвав Національний заповідник “Софія Київська” для зберігання “скіфського золота”, але розглядатимуть й інші варіанти у різних регіонах.

Перемогу в суді прокоментував президент Володимир Зеленський.

“Довгоочікувана перемога України в суді Амстердаму! “Скіфське золото” повернеться до України. Вдячний суду за справедливе рішення, а командам Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ та Міністерства культури та інформаційної політики України за результат. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо “скіфське золото”, а потім і Крим”, – написав Зеленський у Twitter у вівторок.

Апеляційний суд Амстердаму ухвалив рішення щодо апеляції на рішення окружного суду Амстердаму, винесене в грудні 2016 року, що музей Алларда Пірсона мав передати кримські скарби українській державі. Йдеться про колекцію артефактів із чотирьох кримських музеїв.

Як повідомлялося, виставка “Крим. Золотий острів у Чорному морі”, що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, була сформована в музеї Алларда Пірсона з колекцій п’яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири – в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію – 565 музейних предметів загальною страховою вартістю EUR10 млн.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що “експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх потрібно передати безпосередньо державі Україна”.

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердаму визнав права України на колекцію та постановив передати її в Київ. У березні 2019 року розпочався новий виток справи – в Апеляційному суді Амстердаму. 16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і запитав в України та музеїв Криму додаткову інформацію щодо спору.

У позові кримських музеїв до голландського музею Алларда Пірсона містилася вимога повернути колекцію з Нідерландів до Криму.

У жовтні минулого року Апеляційний суд Амстердаму задовольнив позов України про відвід одного з суддів – Д. Дж. Ораньє, який протягом кількох років представляв інтереси російської компанії “Промнефтьстрой” у справі проти ВАТ “НК “ЮКОС”, тобто фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь “Промнефтьстроя”.

Comments are closed.