Вселенський Патріарх Варфоломій висловився, як він ставиться до дій РПЦ після надання автокефалії ПЦУ.

31 жовтня на зустрічі з радою грецької архієпископії Америки та членами ордену архонтів у Нью-Йорку він заявив, що йому “начхати” на те, що Москва забрала його ім’я з Диптиху, повідомляє Credo.Press.

“У мене перший престол у православ’ї, який, як відомо, останніми роками проходить випробування недолугою поведінкою Російської Церкви щодо своєї материнської церкви. Ми материнська церква, тому що дали їм християнство. Ми дали їм світло. Ми дали їм кирилицю, за за допомогою якої ми хотіли допомогти їм розвивати свою культуру, свою ідентичність. І вони, як ми говоримо церковною мовою, почали бунтувати проти благодійника”, – сказав Варфоломій.

“Вони розгнівалися на нас, тому що ми зробили Українську Церкву автокефальною. Чому ми не мали робити цього так само, як дали Росії, Болгарії, Греції, Албанії, Польщі, Румунії [автокефалії]? Це виключне право Вселенського Патріарха – давати автокефалію”, – продовжив Патріарх.

“Вони обурилися і перервали спілкування із Вселенським Патріархатом, прибрали моє ім’я з диптиха і не згадують мене”, – сказав він. “Я б сказав, мені начхати”, – додав Патріарх, вживши ідіоматичний вислів “Σκασίλα μου” під сміх та оплески архонтів. Відео цього виступу опублікували ЗМІ.

Comments are closed.