Державну службу з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) потрібно ліквідувати і перетворити її на апарат омбудсмена у сфері свободи совісті.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив релігієзнавець Олександр Саган.

Він зазначив, що функції, які виконує служба сьогодні, більш близькі до роботи омбудсмена, ніж до якогось контролюючого органу.

“ДЕСС нині фактично півтора роки не працює, а суспільство це навіть не зауважило. Це лише підтверджує, що втрачений суспільний запит на цей орган”, – зауважив Саган.

“Свого часу, коли я керував комітетом у справах релігій та національностей, я сам ставив питання про його трансформацію. Але тоді мені сказали, що не на часі. Нині ж, в умовах прийнятих нових законів про декомунізацію українського суспільства, держорган у справах релігій виглядає відвертим рудиментом сталінських часів”, наголосив експерт.

Він навів приклад однієї із його функцій – дозвільної системи.

“Але люди за безвізом заїжджають і можуть тут перебувати шість місяців. Тобто, можуть приїжджати як туристи і проповідувати. І навіть якщо є явні порушення, згаданий держорган не має реальних механізмів впливати на ситуацію”, – заявив Саган.

Зараз Держслужбу очолює Олена Богдан

Крім того, ДЕСС жодним чином не впливає позитивно на процес перереєстрації релігійних громад, які виявляють бажання перейти до ПЦУ. Тим більш недолугою виглядає система подвійної реєстрації – і Держслужбою, і Мінюстом.

“Я впевнений, що якби цим займався Мінюст, всі перереєстрації та зміни юрисдикцій давно були б юридично оформлені. А так ми майже рік чекали лише закінчення реорганізації держоргану у справах релігій. Якщо вже є така проблема, то можна в Мінюсті мати експерта з цих питань, який би окремо переглядав все, що пов’язано із релігійними статутами. А от функції омбудсмена були б значно ширші. Адже функції Держслужби не поширюються, наприклад, на права атеїстів, агностиків. Омбудсмен міг би займатися і їх проблемами. Більшість пострадянських країн відмовилися від держоргану у справах релігій, навіть Російська Федерація”, – зауважив Саган.

Comments are closed.