«Партія війни» при Московському Патріарху Кирилі не відчуває достатньої сили, тому пропозиції щодо анафеми Вселенському Патріарху Варфоломію, які лунали, так і не були втілені у життя.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив релігієзнавець Олександр Саган.

“Кирило був досить притомний, поки не став Патріархом. Ті, хто його просував, кажуть, що йому ніби вставили чіп, наче підмінили”, – зауважив експерт.

Він додав, що наразі ця «партія війни» не відчуває достатньої підтримки інших помісних Церков.

«Навіть ті Церкви, які є умовними сателітами, навряд чи будуть в жорсткій опозиції до Вселенського Патріарха. Це інший, грецький (румунський, болгарський, грузинський тощо), світ, і вони не підуть під московського «царя-батюшку», – пояснив Саган, згадавши провал Амманського зібрання, ініційованого Москвою.

«Нині Патріарх Варфоломій потужний, як ніколи. Він зумів провести Всеправославний собор, засідання якого, думаю, будуть продовжуватися (принаймні про це говорилося на соборі», – зауважив Саган.

На його думку, Варфоломій – один із шансів зміцнити світове православ’я.

«Колись я мав особисті зустрічі з Патріархом, ми навіть подорожували разом, тиждень були на одному кораблі. То він казав, що одна із цілей його життя – Всеправославний собор. Сьогодні без Всеправославного собору, який працюватиме на постійній основі, православ’ю як напряму, вижити буде важко», – сказав експерт.

Comments are closed.