Синод затвердив «Положення про нагороди в Українській Православній Церкві (Православній Церкві України)», яке регулює питання нагороджень.

Про це йдеться в постанові Священного Синод ПЦУ, засідання якого відбулося 22 листопада в Синодальній залі Митрополичого дому – Резиденції Предстоятеля Православної Церкви при Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, інформує ПЦУ.

Як зазначено в документі, нагороди в Православній Церкві України є способом відзначення особистих заслуг духовенства, ченців та мирян у їхній церковній діяльності, а також у суспільно значимій діяльності, спрямованій на виконання заповідей Божих, зокрема у справах милосердя, благодійності та меценатства, просвітництва, розбуди та зміцнення авторитету Помісної Української Православної Церкви. За заслуги, спрямовані на виконання заповідей Божих, церковними нагородами можуть бути відзначені також особи, які не належать до Православної Церкви України.

Вважається не етичним, якщо кандидат на нагороду спонукає до того, щоби його відзначили, як особисто, так і через третіх осіб.

Вручення нагород не за заслуги, а заради обіцяної чи отриманої платні, є гріхом.

Як видно із документа, ПЦУ прагне відійти від традицій, які практикують тільки в Російській Православній Церкві й були запроваджені безпідставно.

Зокрема, в Православній Церкві України не існує нагородження архієреїв правом носити другу панагію, оскільки це є традиційною ознакою виключно Предстоятелів Церков. Нагородження таким правом, яке практикується в Російській Православній Церкві, запроваджене безпідставно.

В Православній Церкві України, як і в переважній більшості Помісних Православних Церков, не існує нагородження священників правом носити другий хрест з прикрасами. Нагородження таким правом, яке практикується в Російській Православній Церкві, запроваджене безпідставно.

Також зазначається, що посмертне нагородження не проводиться (окрім відзначення військовослужбовців, загиблих при виконанні військового обов’язку, медаллю «За жертовність і любов до України» – у такому разі нагорода передається родичам загиблого).

Продавати відзнаки нагород, в тому числі після смерті нагородженої особи, забороняється.

У разі, якщо виявиться, що нагороджена особа вчинила важкий проступок супроти Православної Церкви України або відомості, які були підставою для нагородження, виявляться недостовірними – нагорода може бути відкликана (рішення про нагородження – скасоване). Про відкликання (скасування) нагородження видається Розпорядження Предстоятеля.

Детальніше – за посиланням.

Comments are closed.