У Львові відбувся захист бізнес-планів учасниць проєкту “Я знаю, ти можеш”, який реалізовує Синодальне управління соціального служіння ПЦУ “Елеос-Україна” для вимушених переселенок із тимчасово окупованих територій.

14 учасниць представили на розсуд суддів свої ідеї, наприклад, створення арт-галереї, надання послуг з пошиття подушок для людей з особливими потребами, ремонт одягу, послуги фотографії тощо, повідомляє РІСУ.

У 2019 році Синодальне управління соціального служіння ПЦУ в партнерствіій з KWB Koordinierungsstelle Weiterbildung und Beschäftigung e. V. (Німеччина), за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Auswärtiges Amt розпочали проєкт “Я знаю, ти можеш”, який покликаний підтримати жінок – переселенок з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму.

“Проєкт допомагає жінкам-вимушеним переселенкам, у тому числі кримським татаркам, пройти навчання і отримати базові знання та вміння для того, аби створити власний бізнес та стати фінансово незалежними. Ми залучаємо найкращих фахівців в області фінансової грамотності, психології, маркетингу, аби вони дали за короткий строк максимально необхідні знання нашим учасницям”, — розповідає Олена Танасійчук, кураторка проєкту від ПЦУ.

Як розповіли РІСУ в “Елеос-Україна”, проєкт передбачає тренінги у кожному регіоні за темами “Відкриття власної справи” та “Формування психологічної стійкості”. Їх проводяться онлайн і “наживо”. Крім того, до українських спеціалістів долучилися і німецькі тренери.

Учасниць проекту супроводжують менторки – жінки, які вже пройшли шлях створення бізнесу “з нуля” та стали успішними бізнес-леді. Вони надають практичні поради та консультації. За підсумками навчання кожна учасниця може запропонувати свою бізнес-ідею, кращі з яких премійовані закупівлею мінімально необхідного обладнання.

“Коли ми починали цей проєкт, то основа мета була — підтримати жінок, дати їм відчуття значущості, показати, що і Церква, і люди готові знаходити ресурси, щоб відновити для сімей з окуповних територій домашній затишок. “Я знаю, ти можеш» не про гроші. Цей проєкт про солідарність, взаємодопомогу та любов. Як сказано в Євангелії: “Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Отець усякого милосердя і Бог усякої втіхи, що втішає нас у всім нашім горі, щоб ми могли втішити тих, які у всяких скорботах, тією втіхою, якою Бог самих нас утішає”, — зазначає о. Сергій Дмитрієв, голова Синодального управління соціального служіння ПЦУ.

За словами організаторів проекту, на сьогодні охоплено учасниць з Дніпра, Києва, Чернівців, Херсона та Львова. Жінки отримали знання, інструменти для реалізації своїх найсміливіших планів. Започатковані соціальні бізнеси приносять не тільки економічну незалежність родинам переселенців, а й додаткові робочі місця, користь громадянам України. Учасниці проєкту відкрили пекарні, квіткові магазини, ферми з виробництва еко-сирів, клінінгові компанії, навчальні курси, медичні кабінети, швацькі майстерні — усе це для розвитку нашого суспільства, на допомогу людям.

“Ми раді за кожну учасницю проєкту. Їм було важко, вони плакали, вони боролися самі з собою, але за підтримки фахівців, через те, що більшість тренінгів проходили на територіях монастирів, єпархій, духовних семінарій, жінки відчували і підтримку Господа. І на конфесію або віросповідання ніхто не зважав. Була одна учасниця — кримська татарка, мусульманка, яка дуже тепло відгукнулася про проведення заходів на території Михайлівського монастиря, мовляв відчуття спокою та Божої милості тільки допомагало реалізовувати ідеї”, — наголошує отець Сергій Дмитрієв.

Comments are closed.