У РПЦ  стверджують, що жодного добровільного переходу до ПЦУ в більшості випадків не було, а “було захоплення храмів”.

Про це заявив в інтерв’ю на каналі “Росія 24” голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ  митрополит Іларіон, йдеться на сайті РПЦ.

“Ми знаємо, як насправді відбувався цей так званий перехід громад Української Православної Церкви до розкольницької структури. Жодного добровільного переходу в більшості випадків не було, а було захоплення храмів. Причому це захоплення, яке супроводжувалося насильством, побиттям, віруючих виганяли з храмів, священників виганяли надвір. Багато храмів, які відібрано у канонічної Української Церкви, зараз стоять замкнені на замок, а ті громади, які були вигнані, здійснюють богослужіння просто неба або повинні тулитися в якихось знімних приміщеннях. Десь уже збудовано нові храми замість захоплених, але все це беззаконня, яке творилося за президента Порошенка, дотепер не отримувало належної оцінки міжнародної спільноти. Нині ця оцінка дана, що саме собою важливо”, – заявив Іларіон.

Він зазначив, що якщо українська влада захоче “зупинити цю хвилю гонінь на Українську Православну Церкву, то вони мають для цього всі можливості”.

Comments are closed.