Глава УГКЦ, верховний архієпископ Святослав розповів про готовність Апостольської столиці стати посередником перемовин між Україною і Росією, не даючи при цьому спекулювати на біді людей.

Про це він розповів на Київському безпековому форумі 1 грудня, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Предстоятель пояснив особливості дипломатії Ватикану, основа якої – бути посередником, містком для домовленостей сторін, які готові домовлятися. Проте сьогодні, як і у всі 8 років війни, такої готовності з боку Росії немає.

“Нам би хотілося, щоб звучали чіткіші заяви Святого Престолу щодо цієї агресії проти України, але ватиканська дипломатія відрізняється від інших світських дипломатій саме тим, що вважає своєю місією місію посередництва. І тому, можливо, не висловлюється різко щодо нікого, щоб можна було бути мостом діалогу та посередництва між усіма. До такого посередництва в нашому випадку Святий Престол готовий. Можливо, пригадуєте певну несподівану заяву пана президента Зеленського щодо посередництва Ватикану? Після того Святіший Отець сказав: “Так, ми готові. Але для цього є одна умова: обидві сторони повинні на це погодитися”.

І що ми на сьогодні маємо? Українська сторона, в принципі, готова, російська – ні. Щось подібне ми чули, коли Туреччина проголосила, що може бути посередником, і теж була чітка відмова. Чому? Тому що Росія продовжує стверджувати, що не є стороною конфлікту, і тому нікому не потрібно бути посередником між Україною і Росією, а лише посередником між Україною і так званими ДНР–ЛНР. Тобто цілком по-іншому розуміється сам дипломатичний механізм цього посередництва, а, відтак, і його кінцева мета. З боку Апостольської столиці ми відчуваємо і розуміння цієї ситуації, і підтримку”, – зазначив Глава УГКЦ.

Ця підтримка України з боку Папи Франциска була у всі роки воєнної агресії, зокрема тоді, коли світ перестав помічати цю війну. Йдеться і про гуманітарну допомогу, і про подолання інформаційної блокади в цьому питанні.

Comments are closed.