Путінська імперська модель приречена сама в собі. Нам потрібно, активно вистоявши, досягти своєї мети – зберегти Україну і зберегти краще майбутнє.

Про це заявив речник ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) під час Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Україна повинна зберігати свою самоідентичність. Ми будуємо Україну не на запереченні когось чи чогось. У нашої Церкви є досвід опору російській агресії. Держава зіткнулася з цією агресією у 2013-14, ми ж це відчуваємо з 1991 року. І ми впевнені, що переможемо. Це важливо, бо відчуття перемоги по тому боці нема. А нам не треба чужого, ми захищаємо своє. Путінська імперська модель приречена сама в собі. Нам потрібно, активно вистоявши, досягти своєї мети – зберегти Україну і зберегти краще майбутнє», – сказав він.

Архієпископ зазначив, що головною проблемою Росії є те, що вона не випродукувала бачення майбутнього.

«Їхні плани на майбутнє обернені в минуле – минуле уявне. Дотепер такою точкою концентрації для них є імперська ідея і саме тому Україна самим своїм існуванням стоїть на перешкоді реалізації цієї ідеї. Жодним чином не можна вивести транзит ідеї від Константинополя до Москви, оминаючи Київ. Повноцінно без України, нашої історії, князів, Церкви, Москва починається на початках 14-го століття, і то – з українця родом. Піднесення почалось, коли туди переселився Митрополит Петро, який родом з Волині», – підкреслив Євстратій.

При цьому він додав: «І ми повинні розуміти, що поки Росія не переміниться у своїй свідомості, поки не зрозуміє, що неможливо реалізувати імперський проект, поки вони не усвідомлять, що Україна і Росія не одне і те саме – ми будемо відчувати це нерозуміння і натиск», – підкреслив архієпископ.

Comments are closed.