Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав зі святом Введення в храм Пресвятої Богородиці. «Воно — не просто вшанування історичної події, бо це набагато глибинніше та суттєвіше, ніж просто входження Її у храм», — йдеться у зверненні предстоятеля ПЦУ.

Епіфаній нагадує, що тоді, понад дві тисячі років тому, ані батьки Діви Марії, ані первосвященник, який зустрічав Її при храмі, ані Вона сама не знали, яке Її очікує покликання та служіння і які глобальні для усього людства це матиме плоди. Але саме тоді звершилася пророча подія, значення якої було усвідомлене лише згодом і пам’ять про яку Церква зберегла, благоговійно шанує сьогодні й шануватиме до кінця віку.

«Виконуючи обітницю, святі Іоаким та Анна повели свою донечку Марію (появу якої так довго чекали і вимолювали у Господа) до Єрусалиму, в храм Господній. І дивним було для всіх, коли мала Дитина з радістю швидко піднялася усіма високими сходами храму. Там зустрів Її первосвященник, який за натхненням Святого Духа ввів маленьку Діву Марію не лише у храм, а й до святого святих — особливо священного місця у храмі, куди нікому не дозволялося заходити, а сам первосвященник входив туди лише раз на рік для принесення жертви за гріхи народу. Ось яку подію ми з вами згадуємо сьогодні», — зазначив предстоятель.

За його словами, Її значення важко переоцінити, і з року в рік ми знаходимо все нові й нові слова, аби донести всю значущість і важливість події Входження в храм Приснодіви Марії для кожного з нас. «Вона відкрила нам шлях до спасіння, поклала кінець віковому відчуженню людини від Бога і перебуванню під рабством гріха. Вона, донька земних батьків, з благовоління Божого дарувала світу надію на зцілення, оновлення та одухотворення всьому людству.
Тоді, будучи ще зовсім маленькою Дитиною, Діва Марія увійшла до храму Божого, у його святеє святих, тобто — духовно оновилася для Господа, обрала Його із самого Свого дитинства і залишилась у Богоспілкуванні на все Своє життя. І допомогли зробити такий вибір Її батьки», — резюмував митрополит Епіфаній.

Comments are closed.