Московський Патріархат влаштовує тиск на громади, які хочуть позбутися російського ярма, але водночас, коли їм це вигідно, голосно виставляє себе «жертвою гонінь». Така поведінка – гібридна тактика, винайдена Кремлем.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря, коментуючи повідомлення про участь представника РПЦвУ в форумі ООН про захист прав меншин.

«Орвеловський патріархат». Гібридна тактика агресора-«жертви», винайдена Кремлем, знайшла своїх прихильників і в МПвУ.

За цим сценарієм силами прихильників МП влаштовується тиск на громади, які хочуть позбутися російського ярма, – але водночас МПвУ голосно виставляє себе «жертвою гонінь».

У всьому світі та для внутрішнього користування цілком спокійно і задоволено там користуються ідентичністю Російської Церкви і Московського Патріархату, але коли держава законом вимагає привести офіційну назву спільноти у відповідність з реаліями – це оголошується «тиском і гонінням». Називати Московський Патріархат – Московським Патріархатом, це, виявляється, «гоніння».

Ось так і тут – роками МПвУ користується тезою, що вони нібито «найбільша Церква в Україні». Але коли треба вдавати з себе «жертву» – то відразу готові визнати себе меншиною. Дводумство (doublethink) за Орвелом», – пише архієпископ.

Comments are closed.