7 грудня християни східного обряду вшановують пам’ять святої великомучениці Катерини.

Чим славна свята Катерина – розповіли в ПЦУ.

З житія святої великомучениці Катерини ми знаємо, що вона була непересічною особистістю – особливо як для свого часу. В Олександрії на початку IV сторіччя до жінок ставилися доволі зверхньо. Філософи-язичники, яким імператор Максимін наказав перевершити Катерину в диспуті і переконати її відступитися від віри в Бога, відповідали, що це буде просто. Адже як жінка, вона «не здатна оволодіти мудрістю у повній мірі».

Натомість знання Катерини, її ерудованість та природна мудрість, багатократно підсилені Господом, допомогли святій не просто перевершити найкращих імператорських мудреців, але й навернути їх до істинної віри в Бога.

Великомучениця Катерина походила з багатого знатного роду та вирізнялася своєю красою й гострим розумом. І хоча до 18 років вона зростала із вірою в язичницьких богів, Господь спрямував її стежки. Коли в родині почали наполягати на необхідності одруження, Катерина, яка берегла свою цноту, відповіла, що поєднає своє життя лише із тим, хто буде вищий від неї – за походженням, мудрістю, красою та багатством. І тоді духівник її матері, яка була таємною християнкою, розповів Катерині про Того, Хто багатший від усіх на землі, Чия краса світліша сонячного світла, а мудрість скеровує усіх живих створінь.

Тієї ночі Катерині наснився сон, де вона бачила Богородицю з Дитям, Яке відверталося від дівчини і не хотіло бачити її обличчя, адже була вона «безумна, бідна й нікчемна» – попри те, що своїм розумом і красою перевершувала усіх людей. Та прокинувшись уранці, вона знову звернулася до старця, аби той допоміг їй пізнати істину, охреститися та стати гідною Божого Дитяти.

Увійшовши в лоно віри, свята великомучениця Катерина не просто зберегла цноту і здобула спасіння у Христі. Вона самовіддано виступила проти імператора, критикуючи його жертвоприношення ідолам та прославляючи істинного Бога. І з Господньою допомогою Катерина змогла перевершити 50-х найкращих мудреців імператора у богословському диспуті, гідно стерпіти муки катувань і навернути сотні душ до Господа своїми духовними силою та чистотою.

Життя святої великомучениці Катерини вчить нас, що всі наші природні дари, наші освіта та знання лише тоді будуть угодними Господу та корисними для нас самих, коли ми співвідносимо їх із ученням Церкви та вірою в Христа, чинимо добро та користуємося своїми знаннями на благо. Тож молімо святу Катерину про заступництво за нас перед Господом, аби ми були здатні застосувати свої знання та уміння на справжнє благо – своє та наших ближніх.

Comments are closed.