Митрополит Львівський та Сокальський Православної Церкви України Димитрій назвав дві головні події в житті ПЦУ в 2021 році. Це візит в Україну Вселенського Патріарха Варфоломія і ухвалення Верховною Радою закон про капеланську службу у війську.

Про це митрополит сказав в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді.

“Ці дві події мають неабияке значення і вимір щодо Православної Церкви України як помісної та автокефальної.

Візит Вселенського Патріарха Варфоломія в Україну – це знакова та всеохоплююча подія. Хотів би перш за все підкреслити її значення в дусі визнання Православної Церкви України як Церкви автокефальної. Це перший візит Патріарха Церкви-Матері до Церкви-Доньки, яка зайняла належне місце в сім`ї автокефальних церков Вселенського православ`я. Візит Патріарха Варфоломія ще раз підкреслив єдино правильне рішення з надання Томосу про автокефалію Православній Церкві України, яке було еклезіологічно та канонічно правильним й єдиним реалістичним розв`язанням проблеми розділення українського православ`я. “Це був акт відповідальності Матері-Церкви перед мільйонами православних братів”, – як заявив в одному із інтерв`ю Вселенський Патріарх Варфоломій”, – зазначив митрополит ПЦУ.

Водночас, на його думку, закон про капеланську службу у війську давно очікуваний і дуже важливий для унормування провадження праці священників-капеланів серед військових.

“Він необхідний був лишень тому, що в нас є війна на Сході України. З 2015 року організовано відбувалися поїздки священників в зону військових дій, де питання життя і смерті є до болю загостреним. Приблизно з того часу постало питання про цей закон, який набув чинності тільки зараз. І ми дякуємо депутатам, які безпосередньо брали в цьому участь і дослухалися до порад тих, хто активно провадить своє пастирське служіння серед військових”, – наголосив ієрарх.

Comments are closed.