Церква – це не тільки ієрархія та духовенство, як часто сприймає суспільство, Церква – це все таки спільнота віруючих.

Про це сказав митрополит Львівський та Сокальський Православної Церкви України Димитрій в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді.

“Я думаю, що наша Церква – це все таки спільнота віруючих, бо всі ми є царським священством через благодать, яку ми отримали в Таїнствах Хрещення та Миропомазання, і подібно до Христа повинні послужити для Бога та ближнього в цьому земному житті за прикладом Ісуса Христа, Який сказав: «Син Людський не для того прийшов, щоб Йому служили, а щоб послужити і віддати душу Свою на спасіння багатьох» (Мф. 20, 28). І хоча ми видимо бачимо зовсім інше – церковну ієрархію та духовенство і часто саме так у суспільстві сприймається Церква як інституція, ми повинні намагатися наближати себе до наведених слів Ісуса Христа, бо інакше не може бути”, – вважає митрополит.

За його словами, в суспільстві є запит на прості стосунки, але при цьому не повинен зникати ієрархічний стиль церковного життя.

“Церква упродовж свого історичного шляху переживала різні періоди. Хтось із державних мужів її намагався підпорядкувати вузькопрофільним інтересам, як послушну структуру, але ставалось так, що ці держави зникали, а Церква продовжувала жити. Такі питання виникають зараз тому, що в нашому суспільстві є своєрідний запит на простоту, на зовсім спрощенні стосунки, але при цьому не повинен зникати ієрархічний стиль церковного життя і навіть певна, я б сказав, субординація”, – зазначив ієрарх ПЦУ.

Comments are closed.