Після Об’єднавчого Собору Московський Патріархат, який називає себе Українською Православною Церквою, є неканонічним в Україні.

Про це сказав в інтерв’ю РБК-Україна Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

“До Об’єднавчого Собору всі були запрошені Вселенським Патріархом Варфоломієм: всі архієреї колишніх структур Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, Московського патріархату – їх закликали творити єдину визнану автокефальну Православну Церкву. З боку МП долучилися тільки двоє архієреїв, інші проігнорували цей заклик.

Але після Об’єднавчого Собору Україна стала канонічною територією ПЦУ. І МП, який називає себе Українською православною церквою, як такий є неканонічним в Україні. Також згідно закону вони повинні перейменуватися”, – зазначив він.

За словами Епіфанія, є наказ Мінкультури про перейменування, виданий на підставі закону, де чітко визначено всі релігійні громади, які повинні перереєструватись. Але Окружний адмінсуд Києва поставив це на паузу.

Зараз сам закон щодо перейменування за поданням проросійських депутатів знаходиться на розгляді в Конституційному суді, ми чекаємо рішення, думаємо, що це рішення буде адекватним. Цей процес буде розблокований, і вони зобов’язані будуть перейменовуватись.

І це буде спонукати ще більше громад до того, щоб змінити юрисдикцію. Бо зараз дуже багато громад перебувають у певному нерозумінні, омані, що вони знаходяться саме в українській православній Церкві. Але коли їм доведеться змінити статут, і там буде прописано, що вони належать до “РПЦ в Україні”, це спонукатиме їх задуматись і змінити юрисдикцію”, – сказав Предстоятель.

За його словами, що стосується стосунків з МП як таких, то їх практично немає. “Ми тільки перетинаємося з митрополитом Онуфрієм на офіційних заходах, вітаємося, але спілкування щодо теми об’єднання немає. Бо з їхнього боку, особливо з боку митрополита Онуфрія, немає на це жодного бажання”, – сказав він.

Comments are closed.