Через Вселенського Патріарха ПЦУ євхаристійне єднання має з усіма Православними Церквами, окрім РПЦ, бо вона сама розірвала це єднання з Вселенським Патріархатом.

Про це сказав в інтерв’ю РБК-Україна Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

“Якщо говорити загалом про Православну Церкву, не тільки про ПЦУ, то в православ’ї на першому місці стоїть євхаристійне єднання. І якщо розібратися правильно, то через Вселенського Патріарха ми євхаристійне єднання маємо з усіма Православними Церквами, окрім РПЦ, бо вона сама розірвала це єднання з Вселенським патріархатом.

А зараз ми говоримо просто про визнання дії, яка була вчинена Вселенським Патріархом – надання Томосу. Це його право, його прерогатива, але інші Церкви мають сприйняти цей акт.

Зараз, окрім Вселенського Патріарха, який надав Томос, визнали Томос ще три Церкви: друга по честі, Олександрійський патріархат, а також Церква Греції і Церква Кіпру. Зараз це питання обговорюється в багатьох інших Церквах, які дозріють і приймуть відповідне рішення”, – зазначив Епіфаній.

За його словами, це станеться в осяжному майбутньому.

“Протягом цих трьох років ми вже маємо визнання Томосу від третини Православних Церков. З часом буде визнання від десяти Церков, потім більше, останньою, напевно, буде Російська Православна Церква, яка з часом змириться”, – сказав Предстоятель.

Comments are closed.