В інтерв’ю на телеканалі NTA єпископ УГКЦ Степан Сус розповів, що ухвалення неочікуваних рішень – це характерна риса Папи Франциска. Він значно спокійніше ставиться до організації своїх поїздок, аніж його попередники на престолі, і може оголосити про візит за короткий час до його початку.

«Папа Франциск має зовсім інший метод своїх пастирських візитів, аніж Папа Іван Павло ІІ чи Папа Бенедикт. Він такий неочікуваний. Колись до таких візитів рік і довше готувалися. Папа Франциск простіше до цього підходить. Він може за два місяці сказати, що планує відвідати країну, яка його запросила», – пояснив владика.

За його словами, щороку Папа Франциск отримує запрошення з багатьох країн світу. Але точно відомо, що понтифік особисто висловлював главі УГКЦ Блаженнішому Святославу бажання відвідати Україну і це питання є одним із перших для нього.

«Напевне, служба протоколу шукає слушний час візиту і обставини. Папа Франциск завжди цікавиться обставинами життя людей, де людям є непросто, люди терплять. Можливо, він захоче відвідати Донбас, місце, де йде війна і для такого візиту відшукається можливий варіант, щоб це було безпечно і з великою користю для всіх нас», – прокоментував владика Степан Сус.

Водночас владика додав, що спрогнозувати, якою може бути програма візиту Папи Римського в Україну, складно.

«Папа може будь-куди приїхати. Все залежить від того, які міста для візиту запропонує служба протоколу. Папі, як єзуїту, буде цікаво відвідати єзуїтський костел чи Гарнізонний храм у Львові, але зараз важко щось говорити, можна мріяти, але таких мрійників в Україні дуже багато. Не знати куди Папа приїде, бо він взагалі може відвідати тільки Київ і Донбас, а до Львова не приїхати. Але візит буде сповнений радості і він докладе багато зусиль для того, щоби мир і спокій повернулися в Україну», – впевнений владика Степан Сус.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський неодноразово запрошував Папу Франциска відвідати Україну. Уперше – в лютому 2020 року, коли Володимир Зеленський побував у Ватикані з офіційним візитом.

Наразі єдиним візитом глави католицької Церкви в Україну був приїзд Папи Івана-Павла ІІ влітку 2001 року.

Comments are closed.