Сполучені Штати залишаються занепокоєними тим, що Москва продовжує розпалювати нестабільність і підривати суверенітет незалежних націй з більшістю православних, включаючи її намагання скасувати історичне надання Вселенським Патріархом Томосу Церкві України.

Про це сказав Посол США у Греції і експосол США в Україні Джеффрі Пайєтт на конференції з релігійної дипломатії, йдеться на сайті посольства.

Посол нагадав, що Російська Православна Церква виступила проти візиту Варфоломія та розірвала зв’язки із Вселенським Патріархатом через Україну, але Патріарх обрав інший шлях, продовжуючи шанувати Російську Церкву та закликаючи до примирення між церквами в Україні. У зв’язку з цим пастирське керівництво Вселенського Патріарха підтримує американську дипломатію щодо українського суверенітету та національної єдності.

“Буквально минулого тижня Православна Церква України відзначила трирічну річницю отримання Томосу про автокефалію від Вселенського Патріарха Варфоломія. Коли він був у Києві минулого літа, секретар Блінкен зустрівся з митрополитом Епіфанієм і обговорив Томос під час гастролей у Михайлівській. Секретар підтвердив право України на свободу віросповідання як основне право людини, а Епіфаній висловив свою стурбованість порушеннями релігійної свободи на окупованих територіях Донецька, Луганська та підконтрольного Росії Криму. Знову минулого тижня у Вашингтоні секретар Блінкен публічно і рішуче звернувся до питання про порушення Росією українського суверенітету та територіальної цілісності.

З усіх цих причин Сполучені Штати залишаються занепокоєними тим, що Москва продовжує намагатися розпалити нестабільність і підірвати суверенітет незалежних націй з більшістю православних, включаючи її зусилля скасувати історичне надання Вселенським Патріархом Томосу Церкві України. Наша власна комісія США з питань міжнародної релігійної свободи назвала Росію «країною, яка викликає особливе занепокоєння» через систематичні, постійні та кричущі порушення релігійної свободи”, – зазначив посол.

Comments are closed.