РПЦ, яка вважає духовенство ПЦУ “розкольниками”, в Африці прийняла під свою юрисдикцію фактично розкольників, раніше відлучених Олександрійським Патріархатом.

Про це пише релігієзнавець Дмитро Горєвой в матеріалі на Радіо Свобода.

За його словами, окрім канонічних порушень, є ще суто моральний бік питання.

“У РПЦ закрутили всю цю історію через ПЦУ. Формальна позиція росіян – мовляв не можна визнавати українське духовенство за дійсних священників, яких Москва відлучила. Мовляв, саме у цьому полягає чистота віри, за яку бореться Московський Патріархат.

Однак в Африці вони зробили геть протилежне – вони прийняли під свою юрисдикцію фактично розкольників, раніше відлучених іншим патріархатом – Олександрійським. Тобто приймати українських розкольників – не можна, а приймати африканських – можна. Це все, що варто знати про принциповість аргументів, канонічної позиції та відстоювання так званої “чистоти віри” з боку Московського Патріархату.

У приватному спілкуванні з передовими захисниками та каноністами РПЦ я вказував їм на це: “або ви визнаєте, що в Африці вчинили злочин, якщо ж ні, і розкольників приймати можна – тоді забудьте про ваші претензії до України”. Очікувано, що мій опонент не мав, що відповісти на це і просто проігнорував цю тезу”, – зазначив релігієзнавець.

Comments are closed.