Упродовж минулого року піарні матеріали про УПЦ МП з’являлися на телеканалах Ахметова, Медведчука і Фірташа. Про це свідчать підсумки моніторингу щоденних новин восьми телеканалів, який провів «Детектор медіа».

ДМ зокрема опублікував моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «Першого незалежного» та 5 каналу.

Як зазначає видання, «Інтер» і «Перший незалежний» стали ключовими каналами, лояльними до церкви Московського Патріархату. Тут не тільки висвітлювали різні свята, а й поширювали фактично політичні заяви лідерів філіалу російської церкви в Україні. «В нас є загальна проблема, що починаючи з 2014 року у протиправний спосіб і незаконно відбувається захоплення храмів, релігійних громад, які належать до Української православної церкви», — скаржився представник МП Олександр Бахов у лютому. А ось митрополит Павло вже в липні розповів: «Далі ми прийняли звернення до президента України, щоб положити край тим безчинствам, які виникають часто у нашому суспільстві проти канонічної святої церкви під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія».

Інші проросійські наративи теж були характерними для «Першого незалежного»: від просування російської вакцини до умов мирного плану на умовах Медведчука із дуже суголосними російській позиції заявами про визнання суб’єктності вигаданих окупантами «республік» у Донецьку та Луганську.

Comments are closed.