Католицькі єпископи України та Польщі заявляють, що Російська Федерація, порушуючи державний суверенітет і територіальну цілісність України, зневажливо ставиться до обов’язкових норм міжнародного права та становить велику загрозу для всього Європейського континенту.

Про це йдеться у зверненні, яке підписали Глава УГКЦ, Верховний Архієпископ Києво-Галицький Святослав Шевчук, Голова Єпископської конференції Польщі, Архієпископ Станіслав Гондецький, в.о. Голови Єпископської конференції України, Архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Перемишльсько-Варшавський Греко-Католицької Церкви в Польщі, Архієпископ Євген Попович та апостольський адміністратор sede vacante, Мукачівської греко-католицької єпархії sui iuris, єпископ Ніл Лущак.

Ієрархи наголошують, що “війна є безглуздим насиллям, знищенням, із якого немає вороття, яке руйнує сьогодення і загрожує майбутньому людей”.

“Будь-які військові дії, спрямовані на знищення цілих міст або більших районів країни з їх жителями, є злочином проти Бога і проти людства, що заслуговує твердого і негайного засудження, …винищення народу, нації чи етнічної меншини повинно бути засуджене як смертельний гріх”, – нагадують єпископи.

Вони закликають лідерів держав “негайно відмовитися від ультиматумів і використання іншої країни як розмінної монети”.

Також автори звернення запрошують всіх  об’єднатися у спільній молитві.

“Боже отців наших, великий і милосердний! Господи життя і миру, Батьку всіх людей. Твоєю волею є мир, а не страждання. Зупини війну і повали гордість насильників. Ти послав свого Сина Ісуса Христа, щоб проповідувати мир близьким і далеким, об’єднувати людей усіх рас і поколінь в одну сім’ю. Почуй плач всіх своїх дітей, терзання всього людства. Нехай більше не буде війни – поганого досвіду, від якого немає вороття, нехай більше не буде війни – метушні боротьби і насильства. Учини нехай припиниться війна […] яка загрожує Твоїм створінням на небі, на землі та в морі. З Марією, Ісусовою і нашою Матір’ю, ми благаємо Тебе: промов до сердець людей, відповідальних за долю народів. Подолай логіку відплати та помсти і дай через Святого Духа нові, щедрі та благородні рішення в діалозі та терплячому очікуванні – більш плідних, ніж насильницька війна. Отче, наповни наш час днями миру. Хай більше не буде війни. Амінь”, – йдеться в тексті.

Джерело: Credo.

Comments are closed.