Польська Православна Церква вчинила переполох через приватний візит до кількох польських міст митрополита Православної Церкви України Олександра Драбинка.

Про це Релігійній правді повідомили джерела в ПЦУ.

Відомо, що 24-25 січня митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко перебував у Польщі з приватним візитом з метою Презентації факсимільних видань Пересопницького і Мазепинського Євангелій як засновник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира. Візит відбувся на запрошення польської сторони.

Однак цей візит стурбував представників Московського Патріархату в Україні, які зателефонували до Польської Церкви. У свою чергу – з Польщі зателефонували до Вселенського Патріархату: мовляв, чому архієрей іншої Церкви без дозволу прибув на їхню територію? Із Фанару звернулися до керівництва ПЦУ.

У Православній Церкві України пояснили, що нема жодних підстав для претензій.

“Керівництво Польської Церкви не мало жодних підстав для невдоволення. Митрополит приїхав як приватна особа, провів зустрічі з дипломатами, в наукових закладах, взяв участь в презентації унакального видання. Він не проводив і не брав участь у богослужіннях, а отже й не потребував на це дозволу. Очевидно, в Польскій Церкві не знайомі з церковним правом або вирішили перестрахуватися”, – розповів співрозмовник РП.

На сторінці митрополита Олександра в Facebook оприлюднено інформацію про всі заходи, в яких він брав участь, перебуваючи у Польщі.

Зазначено, що він був з приватним візитом з метою Презентації факсимільних видань Пересопницького і Мазепинського Євангелій Фондом пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, відвідав Салезіянський шкільний комплекс у місті Лодзі, Національну бібліотеку у Варшаві, Ягеллонський університет, зустрівся з науковцями та дипломатами.

Comments are closed.