Римо-католики відгукнулися на ініціативу Папи і 26 січня провели молитви по всьому світу за мир і, зокрема, за Україну.

Про це повідомляє РІСУ з посиланням на Католицький Медіа-Центр.

У День молитви за мир Папа зустрівся з прочанами та закликав їх та тих, хто єднався за допомогою засобів комунікації, молитися за Україну.

«Молімося за мир, проказуючи «Отче наш»: це молитва дітей, які звертаються до того самого Отця, це молитва, яка робить нас братами і сестрами, це молитва братів і сестер, які випрошують примирення та згоди», – заявив понтифік.

Молитва за мир в Україні лунала також і у римській базиліці Санта Марія ін Трастевере. Під час молебню з ініціативи Спільноти св. Егідія, який очолив Секретар з міждержавних відносин Святого Престолу архієпископ Ґаллахер, були присутні також представники дипломатичного корпусу.

Архієпископ зазначив, що всі знають, наскільки трагічною є війна та які серйозні її наслідки, що очевидно в наш час.

«Це болючі ситуації, які позбавляють багатьох людей навіть найосновніших прав. Ще більш скандально бачити, що найбільше від конфліктів страждають не ті, хто вирішує, розпочинати їх чи ні, а передусім ті, хто є лише безпорадними жертвами», – підкреслив єрарх.

Від Кенії до Іспанії: католики по всьому світу молились за Україну - фото 86178

Молитва за мир в Україні відбулась і у Кенії (організатори – сестри оріоністки).

Від Кенії до Іспанії: католики по всьому світу молились за Україну - фото 86179

Молилились за мир також в іспанській парафії св. Івана Павла ІІ в Альбасете.

Від Кенії до Іспанії: католики по всьому світу молились за Україну - фото 86180

Представник Святішого Отця в Україні Апостольський нунцій архієпископ Вісвальдас Кульбокас очолив молитву за мир у київській катедрі, яку організувала Спільнота св. Егідія.

Від Кенії до Іспанії: католики по всьому світу молились за Україну - фото 86181

Під час молебню нунцій підкреслив, що учні Ісуса Христа покликані бути «місіонерами миру». Вони не можуть нести мир або насильство, водночас не мають права нав’язувати комусь мир. Ісус запрошує нас до спільної молитви, не можемо сидіти склавши руки, бо «без нас Ісус, Син Божий, залишається, так би мовити, «безсилим» у цьому світі».

Завершуючи слово, скероване до учасників молебню, архієпископ Кульбокас промовив таку молитву: “Помилуй, Господи, мене і моїх братів”.

Молитва за мир особливо проникливою була у харківській катедрі. Саме ця дієцезія найбільше на собі відчуває реальність війни.

Від Кенії до Іспанії: католики по всьому світу молились за Україну - фото 86182

Єпископ Павло Гончарук очолював молебні та Святу Месу. Під час проповіді він підкреслив символічність молитви саме 26 січня, адже цього дня Церква вшановує свв. Тимотея і Тита. Це ті, які відчитали, почули і прийняли Божу присутність, Божу благодать і Божий мир, наповнилися ним і вірно тривали в цьому, усе робили, щоби Божий мир не лише зберегти, але й помножити його у своєму серці і серцях інших людей.

«Ці двоє святих і це Слово, яке на сьогодні нам Господь дає дуже добре вписуються в намір, який ми сьогодні носимо в своєму серці, висловлюємо в наших молитвах, заносячи ці молитви разом з цілою Церквою про дар миру, про збереження вільності, збереження наших кордонів», – підкреслив єпископ.

Однак, як зазначив єпископ Едвард Кава, не варто обмежувати нашу молитву лише одним днем.

«Сьогодні нам усім варто себе про це запитати, бо прийшов час довірити Богові усе найдорожче, що у нас є – наше життя, нашу Батьківщину, наші родини і смиренно прости, щоби Бог подбав про усе це. Мир це занадто серйозна справа, щоб присвятити молитві про нього лише один день, тож молімося неустанно, поки наша молитва не буде вислухана і навіть тоді не треба зупинятися. Заохочую вас просити про заступництво у цій справі блаженних мучеників з Паріакото – о. Збіґнєва та о. Міхала, двох мучеників з Паріакото, вони добре знають, як це – бути жертвами терористів», – поділився єпископ Кава.

Comments are closed.