У промові про визнання ОРДЛО 21 лютого президент РФ Володимир Путін заявив, що Київ начебто «переслідує» парафіян і священників Церкви Московського Патріархату (УПЦ МП), повідомляє РІСУ.

«Нинішнє керівництво країни не реагує на прохання громадян України скасувати закони, що ущемляють права віруючих. Більш того, у Раді зареєстровано нові законопроєкти, спрямовані проти духовенства та мільйонів парафіян Московського Патріархату», – заявив Путін.

Виступ з путінським трактуванням історії України завершився підписанням указу про визнання злочинних формувань на окупованій території Донбасу – «ДНР» та «ЛНР».

Додамо, в Україні діяльність УПЦ Московського Патріархату не заборонена. В УПЦ МП виступають проти прийнятого закону про перейменування Церкви і називають це переслідуванням.

Нагадаємо, що Верховна Рада України 20 грудня 2018 року ухвалила законопроєкт № 5309 про перейменування Церков із центром в Росії. Релігійна організація, яка має центр в країні-агресорі повинна у статуті вказати повну назву закордонної релігійної організації. Саме проти цього закону і виступють в УПЦ МП, заявляючи про “утиски та гоніння”.

УПЦ МП насправді успішно розвивається в Україні. Так, за повідомленням Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, за 2021 рік зросла кількість парафій УПЦ МП. Ця Церква нараховує 12 381 релігійну громаду, що на 7 більше, ніж минулого року (12 374).

Також збільшилась загальна кількість священнослужителів УПЦ МП – до 12 513 (на 57 більше, ніж у 2020 році).

У 2021 році в УПЦ МП нараховується 260 монастирів, у яких перебуває 4 630 ченців (на 82 більше, ніж торік).

Загалом за звітний період було утворено 5 чоловічих чернечих обителей у Могилів-Подільській, Чернівецько-Буковинській, Львівській, Білоцерківській та Мукачівській єпархіях.

Щоразу на офіційному сайті УПЦ МП з’являються новини про освячення нових храмів.

Загалом, за останніх сім років в УПЦ МП з’явилося 466 нових парафій та 30 нових монастирів.

Comments are closed.