Не можна претендувати на те, щоб бути братом іншого народу, і водночас благословляти війну, яку веде ваша держава.

Про це сказав Вселенський Патріарх Варфоломій, коментуючи підтримку агресії рф Московським патріархом Кирилом, в інтерв’ю виданню Катимеріні, повідомляє orthodoxtimes.com.

“Те, що відбувається в Україні – це трагедія, це ганьба, яка назавжди ляже тавром на тих, хто її спричинив, на тих, хто, як виявилося, не має страху перед Богом. Страсний тиждень, здається, не закінчився для зруйнованого війною українського народу, для матерів, українців і росіян, які оплакують своїх дітей”, – сказав Вселенський Патріарх Варфоломій.

Щодо ставлення Патріарха Московського до російсько-української війни Варфоломій наголошує, що перед обличчям загибелі невинних людей, бомбардувань мирного населення, руйнування цілих міст, перед обличчям цієї людської трагедії, неможливо виголошувати проповіді, які характеризують війну як “священну”.

“Це завдає мені глибокого горя і болю. Але це завдає більше болю самим українцям. Тому що не можна претендувати на те, щоб бути братом іншого народу, і благословляти війну, яку веде ваша держава”, – зазначив Патріарх.

Він наголосив, що РПЦ прагне, аби Україна належала їй церковно, навіть якщо вірні церковної структури, яка підпорядкована Москві, будуть вбиті, а їхні церкви зруйновані російськими бомбардуваннями.

“Хай не сподіваються, що військове вторгнення вирішить їхні церковні претензії”, – наголосив Варфоломій.

Comments are closed.