Московський Патріарх Кирило мав би засудити війну росії проти України, навіть якщо йому довелося б піти з поста або й сісти до в’язниці.

Про це сказав Вселенський Патріарх Варфоломій в інтерв’ю ERT1, повідомляє  orthodoxtimes.com.

“Неможливо, щоб усі Церкви не засудили насильство, війну. Але Російська Церква нас підвела. Я не хотів, щоб Російська Церква і брат Патріарх Кирило були цим трагічним винятком.

Я не знаю, як він може виправдовуватися перед своєю совістю. Як він це виправдовує, так його судитиме історія. Він мав би постояти за себе, він міг би заперечити проти тиску з боку президента Путіна. Він має відреагувати на вторгнення в Україну і засудити війну, як це зробили всі інші православні предстоятелі”, – сказав Варфоломій.

За словами Вселенського патріарха, йому дуже шкода, що Кирило цього не зробив.

“Можливо, у нас були інші розбіжності, зокрема через автокефалію Української церкви Російська Церква жадає першості Константинополя і підриває основи Константинопольського престолу, але я очікував, що брат Кирило в цей критичний, історичний момент підніметься над обставинами.

Навіть якщо б йому довелося пожертвувати своїм троном, він мав би сказати Путіну: пане президенте, я не можу з вами погодитися, я підаю у відставку, я йду. Або навіть якщо б його посадили у в’язницю, я не знаю, що зробив би президент Путін, якби Патріарх відреагував на його плани, але ми, інші предстоятелі, цього очікували”, – сказав Варфоломій.

Comments are closed.