Ухвалені на Соборі УПЦ МП доповнення та зміни до статуту мають бути подані на схвалення Патріарху Московському Кирилу.

Про це йдеться в рішеннях позачергового Синоду РПЦ, який відбувся 29 травня у Москві під головуванням Патріарха Московського Кирила.

Як зазначається в журналах Синоду, члени Синоду обговорили підсумки Собору Української Православної Церкви (УПЦ МП – ред.), на якому були прийняті доповнення та зміни до статуту про управління.

Синод РПЦ констатував, що статус Української Православної Церкви визначено Грамотою Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Олексія ІІ від 27 жовтня 1990 року.

Члени Синоду вважають, що прийняті Собором Української Православної Церкви доповнення та зміни до статуту про управління “потребують вивчення у встановленому порядку на предмет їх відповідності згаданій Грамоті та статуту Російської Православної Церкви, згідно з яким такі доповнення та зміни мають бути подані на схвалення Патріарху Московському та всієї Русі”.

Синод “висловив жаль у зв’язку з тим, що в ряді єпархій Української Православної Церкви припиняється поминання Патріарха Московського, що вже призвело до поділів усередині Української Православної Церкви і що суперечить правилу Двократного Собору”.

Також “засвідчив, що вся повнота Російської Православної Церкви молиться про збереження церковної єдності та якнайшвидше припинення кровопролиття”.

Синод РПЦ “висловив всіляку підтримку та розуміння архіпастирам, пастирям, ченцям та мирянам Української Православної Церкви, що зазнає безпрецедентного тиску з боку представників розкольницьких структур, місцевої влади, засобів масової інформації, екстремістських організацій та націоналістично налаштованої частини громадськості”.

Comments are closed.