Жодної заяви про відокремлення УПЦ МП від Російської Православної Церкви не було.

Про це заявив голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон Алфєєв, коментуючи рішення Синоду Російської Православної Церкви.

“Є думка, що Українська Православна Церква відокремилася від Російської Православної Церкви. Це не так. Жодної заяви про відокремлення від Російської Православної Церкви не було. Не було зроблено заяви про те, що в Української Православної Церкви з’явився якийсь новий статус — навпаки, вкотре вона підтвердила, що має статус незалежності та самостійності, який був наданий їй ще 1990 року”, – заявив Алфєєв.

За його словами, Синод РПЦ “висловив жаль у зв’язку з тим, що у ряді єпархій Української Православної Церкви МП припиняється молитовне поминання Патріарха Московського Кирила, що вже призвело до поділів усередині Української Православної Церкви”.

“Ми повинні розуміти контекст, усередині якого ухвалювалися ці рішення в Києві. Він пов’язаний з тим, що багато років Українській Православній Церкві відмовляють у праві іменуватися так, як вона називає себе сама. Її намагаються змусити іменуватися “Російською Православною Церквою в Україні”, а метою цього є перереєстрація всіх парафій Української Православної Церкви та їхнє відчуження на користь розкольницької структури.

У контексті всього того, що відбувається сьогодні в Україні, у контексті безпрецедентного тиску, який чиниться на Українську Православну Церкву, і слід сприймати те, що відбувається”, – заявив представник РПЦ.

Comments are closed.