Синод Російської Православної Церкви прийняв кримські єпархії Української Православної Церкви МП під пряме підпорядкування московського патріарха Кирила.

Про це повідомляє УП з посиланням на офіційний сайт Московського патріархату за результатами синоду 7 червня.

“Постановили: прийняти Джанкойську, Сімферопольську та Феодосійську єпархії у безпосереднє канонічне та адміністративне підпорядкування патріарху московському та всієї Русі та священному синоду Російської православної церкви”, – йдеться в рішенні Синоду.

Також синод РПЦ вирішив утворити на території Криму Кримську митрополію у складі Джанкойської, Сімферопольської та Феодосійської єпархій, а її головою призначити митрополита Сімферопольського та Кримського Лазаря.

Як зазначає науковець Андрій Смирнов, проти митрополита-колаборанта Лазаря Швеця українські правоохоронні органи порушили кримінальне провадження за ст. 111 КК “державна зрада”.

Повідомляється, що такі рішення були прийняті у відповідь на звернення кримських митрополитів і виходячи з “необхідності збереження дієвого канонічного та адміністративного зв’язку з центральною церковною владою” з огляду на “практичну неможливість регулярного зв’язку цих єпархій з Київською митрополією”.

Також синод РПЦ оголосив, що “самочинні дії щодо зміни статусу Української Православної церкви можуть призвести до нового розколу”.

Comments are closed.