Будь-яка самопроголошена автокефалія поза Православною Церквою України не буде визнана Матір’ю-Церквою, яка єдина має право таку автокефалію надавати.

Таку думку висловив посол України у Ватикані Андрій Юраш після розмови з Митрополитом Халкідонським Еммануїлом (Адамакісом), Старійшиною Синоду Вселенського Патріархату.

Він наголосив, що хоче донести до українського церковного середовища кілька міркувань, які для багатьох в Україні все ще не виглядають абсолютно зрозумілими чи їх свідомо намагаються не помічати, не розуміти чи підмінити чимось сурогатним.

“Отож, дякую Митрополитові Еммануїлу за однозначне формулювання кількох принципових позицій.

Визнавши, згідно з Томосом від 5-6 січня 2019 року, автокефалію Православної Церкви в Україні, Константинопольська Церква-Матір не тільки не хоче, але й не може (згідно з канонічними правилами) бути долученою до вирішення спірних питань у православному середовищі України.

Усі обов’язки щодо полагодження взаємин між православними структурами в Україні (єпархіями, парафіями тощо) відповідно до еклезіальної православної традиції покладено за єдину визнану Матір’ю-Церквою православну юрисдикцію в Україні, що отримала всі канонічні права та обов’язки у 2018-2019 роках відповідно до згаданого вище Томосу та рішень Об’єднавчого собору від 15 грудня 2018 року, тобто – на Православну Церкву України.

Єпархії, благочиння, деканати, окремі структури (парафії, монастирі, місії тощо), а також конкретні священнослужителі, якщо мають бажання перебувати у визнаній та канонічній автокефальній Православній Церкві, повинні звернутися з відповідним проханням до священноначалля Православної Церкви України.

Єпископи інших юрисдикцій, які зігнорували своїм правом долучитися до Об’єднавчого Собору 2018 року, куди їх було запрошено спеціальним і персональним листом Його Всесвятості Патріарха Варфоломія, можуть скористатися цим правом зараз, апелюючи та мотивуючи свою позицію перед Предстоятелем легітимізованої три роки тому Православної Церкви України.

Жодна інша, крім Матері-Церкви – Константинопольської Патріархії, Православна Церква не може надати легітимного томосу про автокефалію для будь-якої іншої юрисдикції в Україні: навіть якби яка-небудь Церква хотіла щось подібне зреалізувати.

Будь-яка самопроголошена автокефалія (поза рамками вже існуючої в Україні канонічної Помісної традиції, репрезентованої Православною Церквою України) не буде визнана Матір’ю-Церквою, яка єдина має право таку автокефалію надавати”, – зазначив Юраш.

Comments are closed.