На соборі УПЦ МП, який відбувся 27 травня, 80% учасників  виступили за відокремлення від РПЦ, а решта хотіли зберегти єдність, проте з них 7% були готові до незалежності, якщо її дарує московський патріарх Кирило.

Про це розповів митрополит Львівський і Галицький УПЦ МП Філарет в інтрев’ю zaxid.net.

За його словами, на початку березня духовенство Львівської єпархії звернулося до нього з проханням порушити питання про автокефалію УПЦ. За словами архієрея, і до нього, і до його колег після вторгнення росіян 24 лютого писали не лише священники, а й миряни – в одних листах наполягали на проголошенні автокефалії, в інших ішлося про проголошення незалежності, треті писали про терміновий вихід з РПЦ. Всі ці листи по суті говорили про одне – УПЦ має стати незалежною структурою. Такі ж листи отримував і предстоятель УПЦ Митрополит Онуфрій.

Згодом відбувся архієрейський собор , а відтак і помісний, на якому 27 травня УПЦ оголосила про свою незалежність, але не про автокефалію, і про розірвання стосунків з Російською церквою.

“Під час дискусії перед голосуванням 80% учасників собору, за словами Філарета, виступили за відокремлення від РПЦ, а решта хотіли зберегти єдинство, проте з них 7% були готові до незалежності, якщо її дарує московський патріарх Кирило. Інша позиція була в представників окупованих росіянами територій Криму і Донбасу”, – зазначив Філарет.

Comments are closed.