Хмельницька область є лідером за кількістю переходів від УПЦ МП до ПЦУ.

Про це розповів міський голова Хмельницького Олександр Симчишин в інтерв’ю Главкому.

За його словами, УПЦ МП в області була дуже популярною: станом на 2018 рік область була ледь не на першому місті за кількістю парафій, але зараз Хмельницька область є лідером за кількістю переходів від УПЦ МП до ПЦУ.

“Ми намагаємось людям всіляко в цьому допомагати: в межах області вже більше ста парафій перейшло, в межах Хмельницької громади – 14. Громада проводить збори, пропонує священнику перейти, і багато священників УПЦ МП перейшли, моляться тепер українською і за українську перемогу. Маючи при цьому в три-чотири рази більше парафіян. Є ті, хто з різних причин відмовляється: може, вони агенти ФСБ, «ватники» чи мають суто релігійні причини. Але рішення приймають громади і цей процес продовжується”, – каже мер.

Як зазначає Симчишин, останнім часом деякі особи намагаються провокувати суперечки.

“Але коли за перехід виступають 600 людей, а проти – 30, все одразу стає зрозуміло. Воля громади, що хоче молитися в своїй Українській церкві, тут священна. І цій волі мали б підкорятися і ті, хто досі коливається. Вони там придумують собі якісь зміни до статутів, але достатньо зайти на сайт РПЦ і побачити: їхні філії досі є по всій Україні”, – зазначає він.

Аби простимулювати процес від’єднання наших релігійних громад від російської православної церкви, управлінню земельних ресурсів міськради доручили підготувати проєкт рішення про припинення права користування земельними ділянками ворожими релігійними організаціями, до якої відносять російську православну церкву.

“У церков УПЦ МП в Хмельницькому заберуть право постійного користування земельними ділянками. Ці території повертатимуть у користування громад. Депутати міської ради під час позачергової сесії підтримали звернення до РНБО, Верховної Ради України про пришвидшення розгляду законопроекту про заборону діяльності церков та інших релігійних організацій, які підпорядковуються московському патріархату та несуть загрозу національній безпеці України”, – повідомив мер.

Comments are closed.