Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 26 червня 2022 року, в неділю Всіх святих землі Української, очолив Божественну літургію у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких могилах (с. Пляшева Дубенського району).

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

У своїй проповіді Предстоятель ПЦУ наголосив, що завдяки подвигам найкращих синів і дочок нашого народу ми маємо можливість молитися у рідній Церкві рідною мовою, маємо можливість будувати свою державу, а не жити у рабському ярмі “русского міра”.

“І ми зібралися на цьому священному для всіх українців місці, щоби подякувати їм усім – тим, хто на Берестейському полі та на всіх інших полях битв боровся за правду, за православну віру, за рідну землю, і всім тим, хто не шаблею або мечем залізним, але мечем духовним – молитвою і словом Господнім – на землях України-Руси також боровся зі злом та гріхом.

Наша вдячність, наша єдність, наше усвідомлення відповідальності за ті безцінні дари, які попередні покоління українського народу передали нам і які ми маємо примножити та передати наступникам – зобов’язують нас у цей день щороку збиратися тут. І з особливими почуттями ми робимо це тепер, коли знову ріки крові української чужинець-ворог проливає на нашій землі. Коли північна орда прийшла навалою на квітучу Україну, щоби знову накласти своє ярмо, а непокірних – знищити. Воїни наші зі зброєю в руках боронять Батьківщину від цієї навали, а ми зібралися тут, щоби піднести меч Божої правди, меч духовний – слово Господнє і молитву, щоби цей меч спрямувати проти диявола і всіх, хто чинить його злу волю”, – сказав він.

За Богослужінням лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ. Також Блаженнійший Митрополит Епіфаній возніс молитву про звільнення України від нашестя чужинців.

Після літургії Предстоятель помісної Української Православної Церкви у співслужінні архієреїв та духовенства звершив літію за спокій душ полеглих українських козаків, які поклали життя у битві під Берестечком, та за мирних жителів, новітніх українських героїв, які полягли за волю і незалежність України, а також Блаженнійший Митрополит Епіфаній взяв участь в урочистій ході та покладанні квітів до пам’ятника героям Берестецької битви.

Comments are closed.