У РПЦ заявили, що в умовах війни “Церква залишається важливою силою, що з’єднує”, а українцям і росіянам “все одно далі жити поряд”.

Про це сказав голова відділу відносин Церкви із суспільством і ЗМІ РПЦ Володимир Легойда в інтерв’ю “Літературній газеті”, йдеться на сайті РПЦ.

За його словами, “Церква завжди поважала державні кордони, але Російська Православна Церква — це не Церква Російської Федерації. “Ми є присутніми у шістнадцяти країнах. Навіщо ж ламати те, що є духовно єдиним?” – сказав він.

На запитання, чи РПЦ “втратила Україну”, Легойда відповів, що “нам все одно далі жити разом”.

“Російська Церква — один із головних мостів зв’язку з Україною, і ми мали церковну єдність, заповідану нам ще в Євангелії…  Сьогодні священники Української Православної Церкви ( МП – ред.) живуть із пістолетом біля скроні, і це не метафора. Але, незважаючи ні на що, Церква залишається важливою силою, що з’єднує, і ці глибинно-культурні зв’язки найскладніше розірвати. Нам все одно й далі жити поряд, і я не бачу інших глибинних засад для повернення до нормальних відносин, крім релігійних”, – заявив він.

Щодо планів “після завершення російської операції в Україні” Легойда зазначив, що РПЦ  “вирішуватиме питання канонічним шляхом”. При цьому він назвав Українську Церкву “нашою”.

“Коли наша Українська Церква була всі ці роки під постійним тиском, ми невпинно повторювали, що будь-яке питання релігійного життя має вирішуватися не в політичній, а церковній канонічній логіці. До цього ми закликали Константинополь, який нас не слухав. Хоч би як складалася політична обстановка, Церква виступатиме за вирішення всіх питань канонічним шляхом і проти втручання влади в цю ситуацію. Нас звинувачують у “злитті” та “зрощуванні” з державою, але наша Церква вільна у своєму самовизначенні”, – сказав представник РПЦ.

Comments are closed.