У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі загарбники демонтують меморіал пам’яті військовослужбовців, аби встановити там пам’ятник російському святому Олександру Невському.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила Маріупольська міськрада.

«Прямо зараз у Маріуполі окупанти демонтують меморіал пам’яті військовослужбовцям з числа маріупольців, які загинули, захищаючи Україну… На місце меморіалу хочуть встановити пам’ятник Олександру Невському на коні. Чому саме йому – невідомо, адже цей персонаж ніякого відношення до Маріуполя не має», – йдеться у повідомленні.

У міській раді нагадали, що цей меморіал і Маріуполі тоді став важливою складовою оновленої площі Свободи. Він був виготовлений з граніту у формі українського герба, по якому струмує вода як символ пролитих сліз: вода омиває бронзове дубове листя, на кожному з яких – ім’я загиблого Героя.

«Це (демонтаж українського пам’ятника – ред.) і без того цинічний та жалюгідний вчинок, але російські окупанти та їх пособники пішли ще далі – вони назвали пам’ятний меморіал… фонтаном», – підкреслили у міськраді.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь наразі без нормального постачання електрики, води, газу. З початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч було депортовано в росію і на тимчасово захоплені території Донецької області.

Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних захворювань.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя і створюють картинку «відновлення життя міста».

Олександр Невський (близько 1228-1232, Переславль-Залєський – 14 листопада 1263, Городець) – князь новгородський, псковський, великий князь владимирський, великий князь київський, хоча не доведено, що він колись був у Києві. Прославився завдяки перемогам у Невській битві та битві на Чудському озері. Канонізований рпц у лику «благовірний». Образ Невського часто використовувався і використовується російською владою з пропагандистською метою ще з часів Петра І.

 

Comments are closed.