Архієпископ Рівненський і Острозький ПЦУ Іларіон закликав вірян і духовенство УПЦ МП врешті зробити вибір. “Або обирайте Україну, або збирайте валізи і їдьте зі своїм приватним “богом” у росію, бо там справді є те, що ви шукаєте – “рускій мір”, – написав ієрарх у своєму зверненні.

Про це йдеться на сайті єпархії.

За словами архієрея, донедавна дуже сильно відчувалося велике піднесення і справді щире бажання багатьох громад і навіть священників РПЦвУ з’єднатися зі справжньою Українською Автокефальною Церквою, яка вже в нас є — Православною Церквою України. Але чим далі, тим більше відчувається дивне заспокоєння, і навіть якась холодна і лицемірна впевненість Московського патріархату в Україні. На жаль, навіть розповсюджуються жахливі плітки про “перемогу путіна” і панівну роль РПЦ в Україні.

“Лицемірною є і позиція РПЦвУ стосовно самої війни — до сих пір багато їхніх парафіян дозволяють собі говорити абсолютно безглузді речі, що, мовляв, ще невідомо хто проти кого воює і хто кого вбиває.

У світлі цих подій я хочу вкотре звернутися до духовенства і віруючих УПЦ МП: дорогі брати і сестри, прокиньтеся! Досить тішити себе московськими байками, почніть більше довіряти своїй совісті, згадайте дві найбільших заповіді Нового Завіту — любити ближнього і любити Бога”, – зазначає Іларіон.

Він закликає всіх, хто ще живе у примарних російських ілюзіях: згадайте насамперед про людську гідність, згадайте про всі випадки, коли вас мучила і мучить совість — бо совість і є та Божественна мікрочастина у кожній людині або, ще краще сказати — це єдиний справжній маяк, який і веде нас до справжнього спасіння.

“Також хочу звернутися до українських любителів “руского міра”: в Україні ніколи не було, нема і не буде нічого російського! Бо Україна — це країна щирих, волелюбних і справжніх людей. Тому настирливо прошу: або обирайте Україну, або збирайте валізи, або чемодани, і їдьте зі своїм приватним “богом” у росію, бо там справді є те, що ви шукаєте – “рускій мір”! Вважаю цю позицію справедливою і навіть не очікую жодних заперечень!

І на завершення. Війна росії проти України завершиться назавжди тільки тоді, коли в Україні не залишиться жодного зрадника і жодного любителя “руского міра”, – зазначає архієпископ.

Comments are closed.