У селі Кам’янка Березнівського району вже декілька місяців триває релігійне протистояння.

Громада прийняла рішення перейти до ПЦУ, але парафіянин УПЦ МП не впускають людей до церкви. Про це повідомляє Радіо Трек.

На початку червня там відбулась сутичка, в процесі якої навіть наїхали на ногу священнику.

Як повідомили Радіо Трек читачі, скандал навколо переходу храму в ПЦУ не вщух і зараз відбувається чергове загострення. Люди навіть ночують під церквою, щоб представники громади не увійшли до храму.

На місце викликали і правоохоронців. Як нам повідомили у відділі комунікації поліції Рівненської області, 14.08.2022 о 16:42 на спецлінію 102 надійшло повідомлення від прихожанки УПЦ, що поблизу храму в селі Кам’янка виник конфлікт між прихожанами та священниками УПЦ та МП.

Наразі поліцейські забезпечують публічну безпеку та порядок поблизу церкви. Жодних порушень не зафіксовано.

Ситуацію прокоментувала юристка Рівненської єпархії ПЦУ Еріка Польова. Вона розповіла, що рішення про перехід громади в ПЦУ прийняли одноголосно.

“Певні члени громади не брали участь в голосуванні, в тому числі й настоятель не виявив бажання перейти разом з громадою, то вони відповідно до закону про свободу совісті й релігійні організації  мали право утворити свою громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею вже із громадою ПЦУ”, – зазначає вона.

Проте вони утворювати свою громаду бажання не виявили, приміщення храму добровільно звільнити не хотіли, чинили перешкоди громаді і підстав для них перебувати в храмі немає.

Представники громади отримали доступ до храму, але не без скандалів. Юристка не впевнена, хто в цьому протистоянні наразі отримав перевагу. Наскільки їй відомо, взагалі піднімалось питання опечатування храму, але для цього теж підстав немає ніяких.

Адже заборонити релігійній громаді користуватися будівлею можна тільки на підставі ухвали суду. Ані у представників УПЦ МП, ані у правоохоронних органів немає повноважень опечатати храм.

Comments are closed.