Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан вважає, що не можна забороняти діяльність УПЦ МП, бо “це найлегший спосіб дестабілізувати ситуацію в суспільстві”.

Про це вона заявила на конференції «Релігійний мир чи війна цивілізацій», яка відбулася в УКУ.

Олена Богдан

Коли говорять “давайте заборонимо УПЦ”, то ми зробимо що? Ми скажемо приблизно 2 млн людей і приблизно 10 тисячам духовенства і 10 тисячам парафій, що ви припиняєте збиратися, припиняєте функціонувати? Це найлегший спосіб дестабілізувати ситуацію в суспільстві, створити протидію між громадянами, дуже серйозну боротьбу громадян і правоохоронних органів, дуже серйозну недовіру до органів державної влади (хтось має піти і вивести вірян з храмів)”, – сказала Богдан.

Вона вважає, що “якщо людей з храму виганяють, то нові люди на їхнє місце не заходять”.

Чиновниця зазначила, що УПЦ МП зараз залишається найбільшою релігійною мережею України, у неї більше осередків, ніж у ПЦУ.

«Найбільша кількість православних храмів – в УПЦ, і це храми не порожні, вони не були порожні в квітні, вони не є порожні зараз, вони наповнені вірянами. Православні храми ПЦУ в Києві теж є, там теж відбуваються богослужіння, там немає ситуації, що вірянам немає куди зайти, що вони переповнені. Там абсолютно спокійна ситуація», – наголосила Богдан.

Вона також пояснила, що Києво-Печерську лавру не віддають ПЦУ, бо в цій церкві менше монахів, ніж в УПЦ МП, і в лаврі УПЦ МП сплачує дуже великі комунальні платежі.

Як повідомляла РП, Головне управління Служби безпеки України у Київській області просить представників місцевого самоврядування провести роз’яснювальну роботу серед громадськості щодо недопущення участі у зборах релігійних громад для переходу від УПЦ до ПЦУ керівників територіальних громад чи представників місцевої влади. Це, на думку СБУ, “створює передумови для дестабілізації суспільно-політичної ситуації у Києві та регіоні”, йдеться у листі заступника начальника Головного управління СБУ у м. Києві і Київської області Юрія Палагнюка від 7 вересня на адресу Дарницької райдержадміністрації.

Comments are closed.