Польська Автокефальна Православна Церква (ПАПЦ) продовжує поширювати заяви, спрямовані проти ПЦУ та її Предстоятеля, водночас підтримуючи розкольницьку діяльність структур Московського патріархату в нашій країні.

Про це йдеться у зверненні Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія від імені Синоду ПЦУ до митрополита Варшавського і всієї Польщі, Предстоятеля Польської Автокефальної Православної Церкви Савви.

Митрополит Варшавський Сава, Польська церква, Польща

У зверненні зазначається, що на попередній лист Епіфанія не було належної відповіді.

“Натомість у публічному просторі зі сторони ПАПЦ було знову поширено низку заяв, спрямованих проти нашої Церкви загалом та проти особи її Предстоятеля зокрема. У такий спосіб словами і ділами продовжується підтримка зі сторони керівництва ПАПЦ розкольницької діяльності структур Московського патріархату в нашій країні.

Пам’ятаючи євангельську настанову прощати брату своєму, ми все одно залишаємося відкритими до нормалізації стосунків між нашими Помісними Церквами на основі православних канонів та Томосу про автокефалію. Канонів – але не їхньої викривленої на догоду неоімперським амбіціям московської інтерпретації, плоди якої ми бачимо у заявах з боку керівництва ПАПЦ. Наші двері та наші серця залишаються відкритими для Вас і співбратів ієрархів ПАПЦ, попри численні факти втручання у церковні справи в Україні на боці структур Московського патріархату. Структур, які кремлівська влада використовує – і це всім вже очевидно – як один з інструментів гібридної агресії та руйнування нашої країни”, – йдеться в листі.

Водночас ПЦУ засвідчує, що як Помісна Церква-Сестра шанує і поважає канонічний порядок та права Польської Помісної Церкви, однак має обов’язок духовно дбати про свою паству в РП.

“Однак через тотальну відмову від діалогу та братньої взаємодії, дотепер продемонстровані, ми змушені будемо діяти, ставлячи за основу благо нашої пастви і Православ’я. Повторно підкреслюємо, що церковна діяльність, яку здійснюють на тимчасовій основі серед українських біженців наші клірики, є вимушеною, адже іншого способу задовольнити духовні потреби Ваша Свята Церква їм, попри наші попередні звернення, не запропонувала і не пропонує”, – йдеться у зверненні.

Зазначимо, що Синод ПЦУ в листі до Вселенського Патріарха Варфоломія повідомляє, що попри обов’язок всіх Помісних Церков послідувати Томосу про автокефалію та визнавати клір Православної Церкви України, ПЦУ стикається з фактами неканонічного ставлення з боку ієрархів окремих Помісних Церков (як, наприклад, Православної Автокефальної Церкви Польщі), які не визнають достоїнства  кліриків та навіть звання християн за вірними.

“Для блага православних вірних у таких випадках ми змушені силою обставин більше піклуватися про них, ніж про щось інше, щоби наші вірні зберігали єдність з Православною Церквою, мали можливість богослужіння та участі в Таїнствах”, – зазначає Синод ПЦУ.

Comments are closed.