Синод УПЦ МП просить президента Володимира Зеленського скасувати санкції проти їхнього духовенства , а також не допустити прийняття законів про заборону УПЦ МП.

Про це йдеться у відкритому зверненні Синоду, оприлюдненому на сайті УПЦ МП.

Автори звернення заявляють про “численні наклепи, образи та безпідставні звинувачення, які лунають у бік Української Православної Церкви”.

Фото: church.ua

“Це спонукає до побиття віруючих і священників, захоплення і руйнування храмів та заборони самої Церкви. Окрім цього, Українську Православну Церкву досі умисно називають «російською» та «московською», а віруючих, які є громадянами України, безпідставно вважають ворогами лише за приналежність до цієї Церкви”, – йдеться в документі Синоду.

Також згадуються законопроекти щодо заборони УПЦ МП. “Зазначені проекти законів не відповідають міжнародному праву і Конституції України, встановлюють переваги та обмеження, чим порушують принцип рівності релігійних організацій і спрямовані на дискримінацію віруючих громадян України та ліквідацію Української Православної Церкви (УПЦ МП – ред)”, – зазначено в тексті.

Синод обурений, що “вперше в історії нашої держави проти священнослужителів, які є громадянами України, незаконно та невиправдано застосували персональні санкції”.

“Це є грубим втручанням в діяльність релігійних організацій. Як наслідок, заблокована діяльність цілих єпархій, які охоплюють десятки тисяч вірян, та надають масштабну соціально-гуманітарну допомогу військовим, вимушеним переселенцям та багатьом іншим потребуючим верствам населення. По суті, ці обмеження порушують не стільки особисті права священнослужителів, а права майже тисячі релігійних громад”, – йдеться в зверненні.

Синод просить президента “забезпечити право на свободу совісті та віросповідання для вірян Української Православної Церкви, розблокувати діяльність релігійних організацій, що потрапили під санкції разом зі своїми архіпастирями, не допустити прийняття антиконституційних законів проти Церкви, що перебувають на розгляді у Верховній Раді України”.

Як повідомляла РП, Рада національної безпеки та оборони ввела санкції проти  священнослужителів УПЦ МП, зокрема намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя) та екснардепа Вадима Новинського, а також ще близько 10 архієреїв.

Comments are closed.