З нагоди свята Різдва Христового Священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської лаври  Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 7 січня 2023 року очолив урочисту Божественну літургію в головному храмі Лаври – Успенському соборі.

Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужили архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло, єпископ Богородчанський Феогност, всечесна братія монастиря та запрошене духовенство.

Під час відправи молився голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, міністр культури України Олександр Ткаченко, народні депутати й інші представники влади. Просторий храм був переповненим і не зміг вмістити усіх вірян, які зібралися на молитву з Предстоятелем.

Також близько 300 представників вітчизняних та закордонних ЗМІ завітали цього дня на богослужіння, щоби висвітлити цю, без перебільшення, історичну подію.

Після прочитання Євангелія він виголосив Різдвяне послання та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Окрім того, під час Божественної літургії лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

Після відпусту Митрополит Епіфаній виголосив слово з нагоди першого богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Завершилася урочиста відправа традиційними колядками на прославлення Спасителя.

Comments are closed.