Юридичний відділ УПЦ МП  вимагає вилучення зі складу комісії з експертизи Статуту УПЦ МП авторитетних експертів, яких вони вважають “упередженими”, та залучення до її роботи міжнародних релігієзнавців.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті УПЦ МП.

10 січня 2023 року відбулося засідання Експертної групи для проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ МП, у якому взяв участь голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов.

За результатами зустрічі «з метою забезпечення повного, всебічного, об’єктивного та неупередженого проведення релігієзнавчої експертизи і недопущення порушення прав УПЦ», він звернувся із заявою про недовіру та відвід деяких членів цієї групи, а саме: Козловського Ігоря Анатолійовича, Сагана Олександра Назаровича, Филипович Людмили Олександрівни, Чорноморця Юрія Павловича.

Обґрунтовуючи свою позицію, голова Юридичного відділу вказав на “конфлікт інтересів та пряму зацікавленість у результаті цієї експертизи цих осіб”.

«Загальновідомий факт, що деякі члени Експертної групи не тільки є парафіянами Православної Церкви України, а й проявляють упередженість та ворожість до УПЦ, що неодноразово публікувалось у соцмережах та ЗМІ», — наголосив він.

Бахов вимагає від Державної служби України з етнополітики та свободи совісті “для проведення об’єктивної та неупередженої релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви  залучити до участі експертів, що не мають упередженого та ворожого ставлення до УПЦ, а також релігієзнавців з міжнародних наукових установ”.

Comments are closed.