В УПЦ МП заявили, що зареєстрований у Верховній Раді України законопроект № 8371 “порушує Конституцію України, не відповідає національному законодавству і міжнародному праву та значно ускладнить процес європейської інтеграції для нашої країни”.

Йдеться про урядовий законопроект, який унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться в державі-агресорі.

В УПЦ МП  закликали Парламент виключити з порядку денного законопроект та не виносити його на голосування, йдеться на сайті УПЦ МП.

Як зазначається, 19 січня 2023 року у Верховній Раді України зареєстрований урядовий «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», реєстраційний № 8371. Цим Законопроектом пропонують внести зміні до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

“До статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» додається пункт, згідно з яким нe допускається діяльність релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної організації (обʼєднання), керівний центр (управління), якої знаходиться за межами України, в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

Стаття 16 відповідного Закону доповнюється підпунктом який дозволяє у судовому порядку припиняти діяльність релігійних організацій у разі виявлення будь-яких порушень вимог щодо створення і діяльності релігійної організації (об’єднання)”, – зазначають в УПЦ МП.

Юристи УПЦ МП заявляють, що “цей законопроект є небезпечним для українського суспільства та усіх релігійних спільнот України, оскільки запроваджує механізм невиправданого втручання у внутрішні справи релігійної організації, діяльність якої, на думку держави, буде мати загрозу національній безпеці”.

В УПЦ МП наголошують,  що “національна безпека не є підставою для обмеження права на свободу віросповідання”.

“Оскільки законопроект суперечить нормам міжнародного права і Конституції України, не відповідає юридичній техніці, а також значно ускладнить процес європейської інтеграції для нашої країни, закликаємо Парламент виключити з порядку денного законопроект (№ 8371) та не виносити його на голосування”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляла РП, РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні 1 грудня.

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді заборонити діяльність релігійних організацій, керівний центр яких розміщується в державі-агресорі. Відповідний законопроєкт зареєстровано за номером 8371.

Comments are closed.